miércoles, 14 de enero de 2009

Sony avança amb el seu Pla, els treballadors a la factoria de Viladecavalls encara confien a la negociació


Un total de 90 treballadors han deixat Sony a través de baixes incentivades. L'empresa va informar el comitè d'aquesta xifra a la reunió prèvia a la negociació de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), que ha presentat la companyia per acomiadar 275 persones. Aquests 90 baixes s'han negociat cas per cas de manera individual i sembla ser que la xifra es descomptarà del'ERO que té plantejat la companyia. Aquests empleats han abandonat l'empresa en els últims sis mesos enmig d'una situació que la direcció qualifica de “fort excedent de personal”; el risc que poden representar les baixes incentivades que la direcció de la multinacional Sony planteja als sindicats (150 baixes en substitució dels 275 acomiadaments previstos en l'expedient de regulació d'ocupació) es que si el pla s'aplica per categories professionals, podria provocar que moltes de les dones que treballen a la companyia «tornin a casa» i surtin del mercat laboral, pel fet que la plantilla és integrada majoritàriament per dones de més de 45 anys.

Els sindicats encara creuen que l’acord es posible
Segons els sindicats, el mateix que Sony podria canviar els 275 acomiadaments de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) per 150 baixes voluntàries i incentivades, també podria ajornar l'aplicació de l'augment salarial. Així, la companyia es podria replantejar el futur de la planta de Viladecavalls, la qual cosa seria una alternativa al pla d'ajustament laboral presentat el 15 de desembre passat. La direcció de Sony ajornaria l'increment dels sous del 2009 i també del 2010, dos anys en què l'empresa no pagaria els augments salarials segons el conveni del metall de Barcelona, però quan la situació millorés abonaria els endarreriments, Amb tot això els representants dels treballadors «estan disposats a parlar sempre que hi hagi l'horitzó de la fàbrica, però no es pot negociar sense saber quin futur els espera».

Sony vol retallar mes despeses
Sony està preparada per prendre una sèrie de decisions que acabaran amb algunes de les seves operacions domèstiques i transformaran el negoci del gegant de l'electrònica, ha explicat el 'Times', que cita fonts de la mateixa companyia; Sony, que ha caigut per sota de l'iPod d'Apple Inc al mercat de música portàtil i està patint pèrdues amb els seus televisors plans, ha anunciat el mes passat que acomiadarà 8.000 treballadors, és a dir, aproximadament el 4% dels 185.800 que disposa.[
El passat mes de juliol la planta que la multinacional té a Viladecavalls, dedicada a la fabricació de televisors, va plantejar un pla de viabilitat que preveia una reducció important dels costos per tal d'equiparar-se als seus competidors.
Malgrat tot, els darrers tres mesos ha treballat a plena capacitat en assumir part de la producció que la nova planta de Sony a Eslovàquia no podia assumir.

Sony posa en evidencia la crisi i el fracàs de la globalització neoliberal
L’actual crisi ha fet evident el fracàs de la globalització neoliberal, que prioritza els interessos econòmics per davant dels interessos de la gent. Cal refundar les institucions internacionals que han actuat com a agents dels capitalisme salvatge (Banc Mundial, Fons Monetari Internacional i Organització Mundial del Comerç).
Cal apostar per la implementació d’un impost internacional sobre les transaccions de divises (Taxa Tobin) . I a Europa, cal canviar els Estatuts del Banc Central Europeu perquè els seu objectiu no sigui només l’estabilitat dels preus, sinó també la creació d’ocupació.