miércoles, 21 de enero de 2009

El projecte Ètica, de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona


Es tracta d’una àmplia recerca -quatre universitats de diferents llocs d’Espanya, i entre elles la Universitat Pompeu Fabra- que s’està fent sobre les actituds ètiques dels professionals del Periodisme i sobre les dificultats que troben per exercir la professió de la manera que consideren correcta, i sobre molts aspectes de la qualitat de la feina periodística. Un dels elements claus d’aquesta recerca serà una àmplia enquesta “on-line” i l’anonimat de les respostes està garantit. El qüestionari es passarà simultàniament a periodistes de quatre zones (Catalunya, Madrid, País Basc i Andalusia). Els resultats seran donats a conèixer per diverses vies (un llibre, ponències a congressos, etc.)

Paper del periodisme en la societat
Des dels seus inicis, el periodisme ha estat part fonamental de la societat i de tot el que ocorre en ella. No obstant això, és en les últimes dècades on el periodisme i els mitjans de comunicació han cobrat una importància mai pensada, convertint-se en un poder de magnitud similar al de la política i l'economia, això fins al punt que aquestes dues últimes, en algunes ocasions, s'han de plegar al que ha estat denominat "el quart poder". Quan es parla de la societat es parla, per extensió, del que el periodisme ha produït en ella, doncs aquest, al registrar-la, al reflectir-la, acaba per dibuixar els seus contorns i els dels esdeveniments presents i futurs, doncs és a causa de la informació que el periodisme difon que la gran majoria de les persones pren una posició definida enfront dels esdeveniments, els grups i les persones. Segons això, es fa imprescindible parlar de l'ètica del periodista; és a dir, de la seva responsabilitat i dels principis amb els quals se suposa que ha d'actuar per a no afectar negativament el curs dels esdeveniments que narra; no obstant això, això no sempre ocorre, doncs el periodisme s'ha anat convertint en una forma aparentment transparent d'escalar posicions en la societat, de manipular situacions i d'arribar a fins no sempre benèfics per a la societat.

L’oportunitat del treball d'investigació
La realització d’aquests treball d’investigació es molt oportú, per posar sobre la taula el paper dels periodistes als mitjans de comunicació en la societat actual i la seva implicació amb la professió; també la situació de precarietat i fins i tot indefensió en alguns casos…
Es veu suficientment clar que els mitjans, de vegades, no compleixen suficientment la seva funció d’informar de dels diversos temes que interessen la ciutadania . Els motius d’aquestes deficiències es podrien trobar, entre altres, en les dificultats que, en alguns casos, tenen per aconseguir informació, a les orientacions, directrius o pressions dels amos dels mitjans, o també a certa incapacitat d’alguns professionals en anar mes enllà dels objectius que mouen algunes empreses de l’informació.
El paper del periodisme i per tant del periodista en la societat, és el de crear consciència sobre les diferents situacions que esdevenen en pro de generar una millor qualitat de vida, així com advertir a la societat sobre les possibles conseqüències que certes accions poden implicar, alhora que ha de procurar comunicar totes aquelles accions que tendeixen cap al bé comú de les persones i del món. En últimes, el periodisme ha de subministrar, a les persones i al món, eines informatives i cognitives suficients perquè les relacions dels homes amb els homes i les d'aquests amb el món es tornin, cada vegada més, en relacions de fraternitat, germanor i generositat.
Tant el periodisme com els mitjans de comunicació compleixen un paper fonamental, doncs és per mitjà d'ells que coneixem els fets; és evident que de la seva veracitat, transparència i honestedat depèn que el món que ens mostren sigui el veritable.