jueves, 29 de enero de 2009

El Consistori de Viladecavalls aprova per unanimitat una resolució sobre l’actual conflicte a la franja de Gaza


Fa un parell d’hores, el Ple municipal de l’Ajuntament de Viladecavalls aprova per unanimitat de tots els regidors i Grups politics, una resolució sobre l’actual conflicte. La resolució va estar consensuada i treballada per la Junta de Portaveus, per unificar les propostes que CIU, PSC i ERC portaven amb solitari. La resolució diu el següent:
“La Franja de Gaza està patint una situació d'extrema gravetat. Expressem el nostre rebuig a la violència com a via per resoldre els conflictes, la violència, no resoldrà res ni farà desistir ningú de les seves posicions.
Aquests conflicte només pot tenir una solució que passa tard o d’hora, pel diàleg, la negociació, el perdó i la reconciliació.
Davant d’un context com l’actual, colpit per les greus conseqüències del conflicte envers l’estabilitat regional en el Pròxim Orient i també en l’àmbit global, manifestem la necessitat de reforçar i unificar el rol polític de la UE en la resolució del conflicte. La U.E. ha de jugar un paper mediador clau. En aquest procés la interlocució amb la nova administració nord-americana pot aportar la necessària serenitat al debat que aplani el camí de la fi del conflicte i garantir un acord estable basat en la constitució de dos Estats, donant a israelians i palestins la possibilitat de viure en pau i seguretat, els uns amb els altres. Aquesta és una contribució cabdal vers la construcció d’una nova estructura pacífica i de seguretat regional a la zona.
Els Governs Locals són conscients del paper que tenen, per la seva proximitat i responsabilitat amb la ciutadania, en els processos de diplomàcia municipal i de construcció de la Pau. Seguint l’impuls del Fons Català de Cooperació com a espai municipalista de treball en aquesta direcció i considerant especialment els principis i conclusions de la Xarxa Europea de Ciutats per la Pau al Pròxim Orient, reunida a Barcelona el 9 de gener, fem una crida a la Comunitat Internacional, especialment a la Unió Europea, a actuar amb més determinació per tal d’aconseguir arribar a una pau duradora.



EL Ple Municipal adopta els següents acords
1. El cessament immediat de les hostilitats per part de tots els contendents i el compliment de la resolució 1860 del Consell de Seguretat de l’ONU del 8 de gener, adoptant totes les mesures necessàries per a evitar baixes a la població civil; cridem a les parts a que s’accepti el criteri, coherent amb les resolucions de les Nacions Unides, que es necessari l’establiment de l’Estat Palestí sobirà que pugui viure en pau al costat d’Israel en el marc d’uns fronteres segures. Que la comunitat internacional , que te responsabilitats tant en l’origen com en l’estat actual del conflicte, faci la màxima pressió i els màxims esforços possibles per aconseguir un alto el foc permanent, i la represa del procés de pau.

2. L’atenció humanitària i la provisió urgent de tots els recursos necessaris per donar suport d’emergència a la població de la Franja de Gaza; entenem que Israel ha de facilitar els passos fronterers i contribuir a la reconstrucció de Gaza.

3. Garantir la protecció de la població civil i la satisfacció dels seus drets i necessitats fonamentals.

4. La nostra solidaritat amb el patiment de la població de Gaza i d’Israel i alhora el nostre suport a les ONG, grups i persones que a Israel i a Palestina, clamen per una pau justa.

5. La creació d’un mecanisme internacional de coordinació i supervisió de l’alto al foc el qual garanteixi una vida digna a la població palestina de Gaza i la seguretat a la població israeliana; la interposició de forces internacionals que es puguin fer càrrec del control de fronteres de Gaza. La UE pot contribuir-ne activament a la consecució d’aquest objectiu, reprenent la seva Missió d’Observació a Rafah.

6. Que el govern de l’estat espanyol i el de la Generalitat de Catalunya utilitzin les vies polítiques necessàries i oportunes per contribuir a la consecució dels objectius esmentats als punts anteriors.

7. Donar coneixement d’aquesta resolució a les entitats veïnals i associacions de Viladecavalls, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, al Consell Català de Foment de la Pau, als presidents de l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya, als grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya, al president del Parlament de Catalunya, a la presidència del Govern de la Generalitat, del Govern de l’Estat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat, i al Parlament Europeu.