viernes, 25 de julio de 2008

Vacarisses tindrà la futura planta de tractament de residus del Vallès i les contrapartides que genera, Viladecavalls patirà els efectes sense cobrar

Aquest dijous s’ha fet l’acte oficial de col·locació de la primera pedra de la futura planta de tractament de residus del Vallès Occidental, ubicada a Vacarisses. Per aquest motiu, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha visitat les obres. La previsió és que estigui enllestit a l’octubre de 2009, moment en què començarà el tancament progressiu de l’abocador de Coll Cardús. La nova infrastructura gestionarà residus municipals i inclourà plantes de tractament de la resta d’escombriaires (els residus que no s’han separat selectivament) i de matèria orgànica.
L’equipament, amb una inversió de 76 milions d’euros, aposta per un tractament dels residus molt més profitós i respectuós, tot i que més car; amb el nou sistema, se sotmetrà a un procés mecànic i biològic que permetrà aprofitar-ne parts. L’objectiu és tractar els residus per obtenir-ne nous recursos, com ara electricitat i, sobretot, material recuperable i compost.
La planta tindrà una capacitat de tractament de la resta d’escombriaires de 245.000 tones per any, de gestió de matèria orgànica de 20.000 tones per any en una primera fase i de 20.000 més en una segona fase. La novetat d’aquesta nova planta es que serà energèticament autosuficient gràcies a les plaques solars que s'instal·laran i l'aprofitament del biogàs que genera l'actual abocador.

Viladecavalls rebrà com ara, els mals olors i els problemes del veïnatge, però cap de les contrapartides, l’alcalde no ha defensat els interessos del poble
Com va passar amb l’actual instal·lació de l’abocador de Coll Cardús, Viladecavalls va ser la gran perjudicada absent de la negociació, i de les contrapartides que es van anar generant per suavitzar l’existència de l’abocador al costat de nuclis de població urbana. Vacarisses ho va rebre tot perquè l’instal.lació es al seu territori i perquè ho van negociar introduint millores, però bona part dels efectes ho pateix el territori de Viladecavalls, especialment el Molinot, Can Corbera i Can Trias.
Els mals olors estan mes que acreditat, i les “fugues” involuntàries o senzillament existència dels liviats han sigut una constant a la llarg del temps per la riera del Gaia, que s’incrementaven misteriosament els dies de pluja. Viladecavalls no va rebre cap pesseta, ni euro, ni contraprestació amb serveis. Això els veïns li haurien “d’agrair” a CIU que es qui va manar a l’Ajuntament durant tots aquests anys.
Ara torna l’historia. La nova instal·lació al costat de l’existent també causarà molèsties, i mals olors hi seran. A Viladecavalls tocarà rebre els efectes però no les contrapartides. L’alcalde seguint la tradició de CIU no ha defensat els interessos del poble, des de Viladecavalls Centre casi mai ha olorat el pudor d’aquesta instal·lació, ara encara menys que ja no viu a la localitat.