lunes, 5 de mayo de 2008

Viladecavalls no hi es a la llista de 52 municipis, que presenten els seus projectes a la cinquena convocatòria d’ajuts de la Llei de barris

L’import destinat a aquesta convocatòria és de 99 milions €, que permetrà un volum d’inversió d’uns 200 milions al conjunt dels barris beneficiaris, comptant-hi les aportacions dels ajuntaments als ajuts que preveu la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial.
Es preveu que el conseller de PTOP, Joaquim Nadal, resolgui la convocatòria el proper mes de juny. Les cinc primeres convocatòries del Programa de barris hauran generat, una inversió global d’uns 1.000 milions€ beneficien prop d’un milió de persones en uns 90 barris de Catalunya. L’Ajuntament de Viladecavalls no va presentar sol·licitud a les anteriors convocatòries, ni l’actual tot i que l’alcalde va anunciar als veïns de Can Trias que es feien treballs per presentar el barri a la convocatòria d’aquest any.

Les subvencions de la Llei de barris
Aquestes subvencions s’emmarquen en la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, desenvolupada pel Decret 369/2004, de 7 de setembre, que preveu la creació d’un fons financer a disposició dels ajuntaments que presentin projectes de rehabilitació integral de barris, àrees urbanes i viles en general. Les aportacions de la Generalitat són destinades a cofinançar aquests projectes.
Una vegada rebudes les sol·licituds d’ajuts, la Comissió de Gestió del Fons de foment del programa de barris i àrees urbanes valora la llista de projectes que s’han presentat i que poden ser finançats segons els criteris que fixen la Llei i el Reglament, així com la quantitat concreta que en cada cas es proposa. Posteriorment, farà una proposta al conseller de Política Territorial i Obres Públiques perquè dicti la resolució definitiva durant el mes de juny.
La quantia de la subvenció atorgada per la Generalitat oscil·larà entre el 50 i el 55% del pressupost total aprovat per a cada intervenció.
De les possibilitats d’intervenció que la Llei ofereix als municipis per a la rehabilitació de l’espai públic dels barris i la dotació d’equipaments en els seus projectes, dona idea el 46,2% de la inversió total prevista a les quatre convocatòries anteriors, adreçat a la millora de l’espai públic, seguida per un 22,2% del pressupost adreçat a la construcció o ampliació d’equipaments.

Una mentida mes i una subvenció de menys
No se sap quina es l’excusa de l’alcalde per no presentar cap projecte, el perquè ho va dir es mes conegut; eren els mesos inicials de seu mandat després de establir un pacte verbal amb el PVA que li otorgava la majoria a l’Ajuntament. Els nous amics de CIU a Can Trias demanaven fets i contraprestacions pel seu suport, i com es sabut Sebastià Homs no passarà a l’historia local per la seva mesura i prudència. Va llançar l’historia de les possibilitats de la Llei de barris per beneficiar Can Trias, com qualsevol altra cosa a ma…, però el poble escolta.
Tindrem una mentida mes al sac de les frustracions col·lectives, gràcies a l’alcalde Sebastián Homs, que pensa que es pot dir i desdir de la mateixa manera.., estil del governant totalitari que no respecta res. Tindrem una subvenció menys perquè no s’ha intentat, i cal dir que a la llista de municipis presentats alguns son petits com al nostre, i la varietat de problemàtiques a resoldre també.
D’altra banda es una grossa irresponsabilitat que davant les carències d’equipaments del poble, algunes de les quals s’estan executant a Can Trias, d’acord amb la convocatòria suposaria diners que arribarien per resoldre el finançament. Però la racionalitat no acompanya les accions del govern convergent a Viladecavalls.