lunes, 2 de junio de 2008

Els afectats per l'esvoranc del carrer Major de Viladecavalls ja dormen a casa, però encara no se sap que va passar, perquè i qui te la culpa

Tornen a casa els afectats directes de l’esvoranc del carrer Major, però el paisatge del desastre continua
El divendres un decret d’alcaldia va permetre que els veïns de les cases afectats per l'esvoranc del carrer Major de Viladecavalls, que s'han estat tres setmanes en hotels, poguessin tornar a dormir a casa, encara que “la part posterior de l’habitatge que fa front a la carretera B-120, i que forma part de la parcel·la del carrer Major 56, no pot ser habitada ja que resta encara per acabar el mur de contenció..” i també es manté “la prohibició de circulació de vehicles pel carrer Major, en tant no es procedeixi a la reparació…” i es manté “les tanques de protecció en la seva ubicació..”
La decisió es va prendre després de comprovar que la llosa de formigó de mig metre de gruix i els 22 puntals que s'han instal·lat garanteixen la seguretat i l'estabilitat, segon la Direcció Facultativa de les obres.
A partir d'ara comença el procés per restituir la meitat de la calçada que va cedir i desmuntar el mur esquerdat, una operació que pot trigar mes de tres mesos. Sembla ser que l’intenció de l’empresa constructora es continuar les obres de la promoció d'habitatges que s'estaven aixecant quan es va produir el sinistre, el 10 de maig passat.

Encara no se sap que va passar, perquè i qui te la culpa

Pel que fa a la depuració de responsabilitats, encara no se sap que va passar, perquè i qui te la culpa, però alguns indicis donen peu a pensar que es vol suavitzar i amagar el que es pugui, per exemple l’alcalde Sebastià Homs llança pilotes fora dient a la premsa que “són les asseguradores de l'Ajuntament i la promotora qui n'hauran de determinar les causes, probablement en un parell de mesos”. L’utilització de «El que ens preocupava era restablir la seguretat, que els veïns poguessin tornar a casa i recuperar la normalitat del carrer», es torna l’argument principals a les mans de CIU per eludir explicacions relacionades amb la gestió municipal de l’obra abans del fets del 10 de maig; al passat Ple municipal del 29 de maig el portaveu socialista li va demanar a l’alcalde si la constructora de la obra, va avisar a l’Ajuntament, oral, escrit o per qualsevol altra mitja, d’alguna incidència relacionada amb la mateixa, o al carrer, abans de l’esvoranc. No va haver resposta...

L’oposició i la gent del poble creu que s'han de demanar responsabilitats
Des de el primer moment es van aixecar veus del veïnat comentat que el desastre ja es veia, després el fet de amagar l’absència de l’alcalde uns dies i la filtració posterior de que no volia tornar del camí del Rocio, on passava uns dies va escandalitzar i més quant l’oposició va denunciar a la premsa que no sabien res.
Efectivament el decret de delegació d’alcaldia va ser amagat a 6 dels 13 regidors del Consistori, els de l’oposició, i sals va convocar per explicar les mesures preses després als 9 dies de l’esvoranc. Tampoc feia constar si el viatge era institucional i per tant el lloc on anava, o personal, l’alcalde s’oblida de la llei i també de l’obligació de complir amb el poble, que paga el sou i al que s’han de donar explicacions.
Clar que s'han de demanar responsabilitats. El ple extraordinari monogràfic sol·licitat pel PSC, ERC i ICV que s’ha de realitzar el proper 12 de juny i que l’alcalde diu que “l'oposició vol fer llenya de l'arbre caigut intentant presentar el govern com el causant de l'esvoranc ..” –el sempre positiu- hauria d’avançar a les diverses responsabilitats posats a taula, ja que encara no es coneixen les causes que va provocar el desastre i s’han de buscar els culpables, els quals hauran de fer front a les altes despeses ocasionades pel sinistre, sapiguem si l’administració municipal va fer tot lo que s’havia de fer, abans de l’esvoranc.