martes, 26 de mayo de 2009

70è Aniversari de la retirada republicana per Portbou

Unes 400 persones s'han aplegat aquest dissabte, 23 de maig, dalt el coll de Belitres, al pas fronterer entre Portbou (Alt Empordà) i Cervera de la Marenda (Catalunya del Nord), per recordar 70 anys després els més de 100.000 exiliats republicans que el creuaren penosament fugint de l'avanç de les tropes franquistes i rumb a una destinació desconeguda. el 'Tren de l'Exili', va sortit de Barcelona a les 8.25 hores i va arribat a les 10.26, a Portbou.


Coll de Belitres, el cami de l'exili
Aquest viatge simbòlic ha aplegat una nodrida representació de les entitats de recuperació de la memòria històrica. Un cop a l'andana de l'estació de Portbou, un breu esmorzar, i la majoria de presents ha iniciat el camí cap al coll de Belitres, 180 metres de desnivell en uns tres quilòmetres, que l'any 1939 significava l'últim tram a superar pels milers i milers d'exiliats.
Dalt el coll de Belitres, poca cosa queda d'aquella època i només es manté en peu, una petita duana que acumula deteriorament i brutícia. Entre 2/4 d'1 i l'1 del la tarda es va inaugurar l’exposició permanent de fotografies de l’exili de Michel Lefevre o del fons del MUME. Aquesta instal·lació de plafons usant model de senyalització Espais de Memòria (monòlits de 210x60) amb fotos històriques i textos literaris sobre l’exili, es convertirà en un potent i espectacular espai de memòria vinculat al MUME i als camins i rutes de l’exili, i a la vegada al Centre Walter Benjamin de Portbou; tot plegat està dins la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya.
De les 2 a les 5 de la tarda, al pàrquing del port de Portbou, aperitiu i dinar popular. Actuacions musicals, Lisboa Zentral Cafè, amb un repertori de cançons populars dels anys 30, vincules a la memòria de la II República i l’exili. Intervencions d’acomiadament de l’acte per representants d’entitats de l’exili i/o exiliats (França, Catalunya, Espanya, llatinoamèrica... Lectures d’adhesions a l’acte. A les 6 de la tarda, a l’estació de Portbou, nova sortida del tren de l’exili…