miércoles, 5 de noviembre de 2008

Barack Hussein Obama, president dels EEUU

Ho deia la noia Montserrat Milian a Internet: desitjo que guanyi Obama. Hi guanyarem tots. El poder del USA és tan gran que qualsevol decisió allà ens esquitxa a tots.
La política de Bush, en especial la internacional, és culpable de l'empitjorament de les relacions entre les diferents cultures del planeta, és responsable de molts morts i ferits (física i psíquicament) a tot el món, és responsable del clima d'inseguretat que patim (atemptats...). És qui ha creat Guantánamo i permet l'explotació, la humiliació i la destrucció perversa, lenta i segura, de milers de persones... Prou!
Pel respecte als drets humans, pel respecte a les minories, pel respecte a la diferència: que guanyi Obama; no sé si Obama canviarà el món, però al menys serà un revulsiu per anar a millor. Necessàriament hem d'anar a millor.”
Amb aquestes paraules esta sintetitzat l’opinió de la majoria mundial, al desig de que Obama fora el guanyador de l’elecció a la presidència dels Estats Units d’Amèrica. Això es ja una realitat i el 20 de gener de 2009 la primera potencia militar del mon, tindrà el primer president de color, (afroamericá) de la seva historia, 142 anys després de l’abolició de la esclavitud, -que va costar una guerra civil- essencialment de la gent de color negre.

¿Qui es Obama i la seva ideologia política?
Barack Hussein Obama va néixer el 4 d'agost de 1961 a Hawaii Honolulu (Hawaii, Estats Units) i té 47 anys a l’actualitat. Obama és fill de pare kenyà i mare estatunidenca. És graduat en ciències polítiques per la Universitat de Colúmbia i llicenciat en dret magna cum laude per la Universitat de Harvard.
Obama es membre del Partit Demòcrata dels EEUU, defensa una economia de lliure mercat on existeixi una xarxa d'assistència social pels més desfavorits. En aquest aspecte considera que s'hauria d'instaurar un sistema de salut nacional que cobrís tots els ciutadans nord-americans.
En matèria de mediambient, defensa que l'escalfament global és causat per l'home i que cal establir mesures per reduir les emissions contaminants. En política social, Obama creu que el dret a l'avortament no s'ha de restringir. Al seu torn, considera que la pena de mort s'administra als Estats Units de manera abusiva i inconsistent, tot i que accepta l'aplicació d'aquest càstig per als casos més greus.

Per milions de persones Obama es l’esperança
Una imatge, una oratòria, un discurs que ha traslladat la idea del canvi a milions d´americans i que li ha permès arribar, a president número 44 dels Estats Units.
Els experts valoren dos grans novetats en la seva campanya. La seva immensa capacitat de recaptar diners, gràcies a milions de petites aportacions realitzades mitjançant les noves tecnologies i la gran capacitat de captar vot nou i vot jove que vol el canvi. Els nivells de registre per poder votar en sectors fins ara abstencionistes i marginals, ha superat totes les previsions inicials.
La magnitud de la seva victòria aquest mati davant del republicà John McCain, amb una desbordant participació electoral, mostra que darrera del candidat negre s’han alineat al moment decisiu , els seus votants naturals i també importants contingents de americans blancs, independents i conservadors. Els 8 anys de presidència de George W. Bush van mostrar als americans la necessitat urgent de que EE UU inici un camí de regeneració, pel qual el president electe –pel seu origen, trajectòria i aparents conviccions- sembla el guia indiscutible. No li faltaran les eines parlamentaries pel canvi promès, ja que el Congres, tindrà clara majoria demòcrata a les dues Cámaras.