jueves, 21 de diciembre de 2006

Els Drets Humans

El Dia Internacional pels Drets Humans s’ha commemorat, com cada any, el proppassat 10 de desembre. Com bé sabeu, els Drets Humans són un principi transversal que han de ser presents en totes les polítiques dels governs, des de la local a les més altes instàncies governamentals europees i internacionals. També crec, que és imprescindible que el suport i la defensa d’aquests drets formin part de l'ideari col•lectiu de tota societat que vol ser cada vegada més justa, democràtica i solidària.
La Declaració Universal dels Drets Humans no és un text retòric. Els 30 articles que la conformen determinen el dret de totes les persones a una vida digna; per això ha de formar part de la centralitat de tota acció política.
Contribuir a promoure’ls i assegurar el reconeixement i l’aplicació universal dels drets i llibertats fonamentals és també el nostre deure, i la tasca que ens ha de comprometre dia a dia al llarg de l’any.
Com ens recorda l’article 28 de la Declaració universal dels Drets Humans: “Tothom té dret a un ordre social i internacional en el qual els drets i les llibertats proclamats en aquesta Declaració es facin plenament efectius”. La pau és un dret bàsic per al desenvolupament humà. Aquesta mateixa declaració ja indica en el preàmbul que “la desatenció i el menyspreu als drets humans ha comportat actes de barbàrie que revolten la consciència de la humanitat” i de manera molt especial durant els conflictes armats.
El ple exercici de les llibertats només serà possible quan la pau sigui un valor consolidat arreu del planeta. La pau és un dret bàsic per al desenvolupament humà.
Tot projecte polític democràtic ha d’incloure una aposta decidida pel compliment, aquí i arreu, dels drets humans. La defensa de les llibertats civils i els drets fonamentals significa enfortir l’ètica democràtica i els millors valors de qualsevol societat compromesa amb la justícia social i l’Estat de dret.
Així mateix, l’educació en Drets Humans es indispensable per tal de formar les noves generacions en els valors de la solidaritat, la convivència i el diàleg com a eina per a la resolució pacífica de conflictes.