miércoles, 10 de diciembre de 2008

Sony, un xantatge als treballador a cel obert


La empresa nipona proposa congelar el sou dels treballadors de la fàbrica de Viladecavalls “per fer la planta més competitiva i evitar acomiadaments”, aquest anunci va ser l’aperitiu de la visita del president Montilla (Generalitat de Catalunya) al Japó. Ara Sony ja ha concretat amb un comunicat que retallarà 8.000 llocs de treball de la seva divisió electrònica arreu del món davant els efectes negatius de la crisi econòmica global; els treballador pensen manifestar el proper dissabte a les portes de la factoria; es lo menys, i els sindicats moure una mica el cul i convocar a la seva gent i la ciutadania per emmarcar aquesta situació dintre d’una resposta sindical a l’ofensiva del capitalisme salvatge.
La multinacional retallarà 8.000 llocs de treball i també preveu una reducció del nivell d'inventaris, un ajustament de la producció i la reducció de costos operatius. Es desconeix l'afectació que la mesura pot tenir entre els treballadors de la planta de Viladecavalls (Vallès Occidental), on hi ha una plantilla de més de 2.000 persones i a qui es planteja congelar el sou durant l'exercici de l'any 2009, això coincideix amb el trasllat progressiu de la producció a la nova planta d'Eslovàquia, on els salaris son molt mes baixos que a Catalunya, i la resistències sindicals inexistents.
El comitè d'empresa de la planta vallesana, que mai s’ha oposat obertament a les directrius de Sony es troba amb una situació sense masses sortides i es mostra oberta a negociar, assegura que «des que l'empresa va decidir no aplicar els increments salarials correctament el 2007, tot ha estat un cúmul de despropòsits». Acusen la direcció de fer política de fets consumats: «Ens diuen que sobren més de 100 persones pel gener, però no ens diuen què en volen fer.»

Sony s’adapta a la refundació del nou capitalisme amb l’acomiadament massiu de treballadors
La planta de Viladecavalls, que va arribar a tenir uns 2.000 treballadors, compta en l'actualitat amb 1.300 empleats fixos, dels quals uns 275 podrien ser acomiadats, segons la companyia, si no fa una sèrie d'ajustaments com la congelació salarial de la plantilla, anunciada aquest dilluns pel president de Sony a Espanya, Pedro Navarrete.
Els 8.000 acomiadaments anunciats per Sony, d'una plantilla de 160.000 empleats arreu del món, es faran efectius abans del mes de març del 2010. La companyia també preveu reduir la plantilla de treballadors temporals.
En l'actualitat Sony té 57 fàbriques arreu del món i l'objectiu de l'empresa és elaborar un pla de reducció de la plantilla de prop del 10% fins al març del 2010. Entre les plantes que Sony podria tancar hi hauria la francesa Dax Technology Center.
La ciutadania s’hauria de començar a preguntar seriosament, on s’apliquen els milers d’euros de subvenció a les empreses multinacionals, com Sony, de les Institucions públiques, i on anirà el patrimoni de sol, quasi gratuït que al seu dia li van oferir per tal d’assegurar la seva implantació.