lunes, 15 de diciembre de 2008

A Sony de Viladecavalls congelació dels sous, part de l’acomiadament de 8.000 persones, i ara l’empresa acomiada a 275

Un miler de treballadors de Sony es van manifestar dissabte per demanar transparència i explicacions a la multinacional japonesa, davant l’anunci de la congelació generalitzada dels sous a Viladecavalls i l’acomiadament de 8.000 persones a les 57 plantes que té distribuïdes a tot el món; ara Sony Viladecavalls va més enllà i suma, just un dia abans de començar les vacances de Nadal, l'acomiadament de 275 empleats a la congelació salarial, la reducció de un 10 o 15 % de tots els salaris, per sobre del conveni del sector a partir del 20 de febrer, i l’externalització dels serveis de logística.
Sony argumenta la presentació de l’expedient de regulació d'ocupació (ERO) que suposarà una reducció de plantilla de 275 treballadors del seu centre de Viladecavalls, que produeix televisors LCD, com a resposta als 5 mesos de negociacions amb els sindicats sense arribar a un acord sobre el pla de viabilitat del futur de la planta, on treballen 1.300 persones.
Sony ha decidit també aplicar una clàusula d'inaplicació de l'increment salarial del conveni del metall de les comarques de Barcelona, que es traduirà en una congelació salarial per a tots els treballadors.

Els treballadors de Sony van rebre el suport del Consistori de Viladecavalls a la manifestació del dissabte
La sortida es va realitzar des de les portes de la factoria i els manifestants, mes de un miler, van anar caminant pel vial San Jordi fins a l’Ajuntament on eren presents els regidors del Consistori; els portaveus del PSC, IC-V i ERC van anar amb els treballadors així com altres persones i veïns de Viladecavalls.
El Consistori, mitjançant l’alcalde Sebastià Homs, va anunciar que ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, José Montilla, per aclarir quina és la situació de la planta al municipi i quines són les solucions que es poden aplicar des el govern per as treballadors. Montilla es va reunir fa unes setmanes amb la cúpula de Sony a Tòquio per tal de defensar la permanència de l’empresa nipona a Catalunya.
El comitè d’empresa ha anunciat que les mobilitzacions es faran a nivell comarcal a partir del gener, els treballadors cridaven ‘Viladecavalls també és Sony’.

Els sindicats denuncien engany i traïció, el Comitè es mostra disposat a negociar la congelació salarial
Només fa una setmana, Sony Espanya afirmava després de la visita del president de la Generalitat, José Montilla, al Japó que congelaria els sous de la plantilla de la fàbrica de Viladecavalls, per evitar l'acomiadament de treballadors. Doncs ara s’ha vist que no eren només paraules, i a més oposició a les seves mesures, més duresa a les seves respostes; la refundació del capitalisme anunciada a la cimera americana, amb la tutela de Bush, combina velles practiques a innovacions dels nous temps, per arribar a la mateixa conclusió de sempre: son els treballador els que tenen de pagar les crisis, s’han de socialitzar les `pèrdues, però mai els beneficis.
Els sindicats amb mes representació a Sony, CCOO, UGT i USOC, mantenen una coincidència a l’analisis de l’estat de la qüestió: ha hagut engany, mentides i traïció als sindicats i a la administració; el Comitè d’empresa encara vol negociar la congelació salarial, si Sony presenta un pla de viabilitat de la factoria de Viladecavalls i la reducció de plantilla es basa amb baixes voluntàries e incetivades, es lo que toca però cal comptar amb una lluita mes dura i mes llarga…