martes, 16 de diciembre de 2008

No val amagarse, davant les deslocalitzacions i situacións com la Sony a Viladecavalls, s’han de pendre posicions i decisións


Aquesta es la questió davant l’infatilesa d’algunes de les declaracións d’aquests dies realitzades per dirigents importants d’aquet pais com el conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, que va assegurat que el govern de la Generalitat "no se sent enganyat" per Sony, pel fet que la companyia hagi anunciat que farà fora 275 treballadors de la planta de Viladecavalls dies després de la visita de Montilla, Carod i Huguet a la seu central de la companyia, a Tòquio; Huguet assenyala que “a la reunió al Japó no es va parlar de cap qüestió laboral", sinó de les possibilitats que Sony continuï a Catalunya apostant per fabricar-hi "productes d'alt valor afegit".
Segons Huguet, les declaracions que va fer després de la reunió el president de Sony España, Pedro Navarrete, van ser "fora del guió"; seguramente per aixó no es va comentar pel conjunt de personalitats politiques catalanes, l’anunci no tenia la importancia de mereixer una conversa, un comentari; total al guió no figurava…
Pero els fets diuen que el dilluns de la setmana passada, Navarrete va explicar als periodistes catalans que seguien el viatge de la comitiva de la Generalitat els plans de Sony per congelar el sou als treballadors de Viladecavalls. Va argumentar que era una mesura necessària per garantir la viabilitat de la planta; i una setmana després, Sony ha presentat un ERO per fer fora 275 empleats, a més de la congelació dels sous.
Quan Huguet era interrogat sobre el cas pels periodistes en la compareixença posterior a la reunió del govern català del dimarts, la consellera de Treball, Mar Serna, també present a la roda de premsa, va ajudar-lo i va acabat pitjor "Sony ja fa mesos que negocia amb els treballadors mesures per millorar la competitivitat de la planta de Viladecavalls, i d'això n'està completament desvinculat de la visita del president i del conseller Huguet al Japó". Naturalment. No era previst que Navarrete per compta dels seus caps aprofitase l’ocasió tal com a dit Josep Maria Alvarez, per “distorsionar groserament la visita del president de la Generalitat”, però va passar; i amagarse per mantenir el somriure de la multinacional i els seus inversors es donar l’esquena als treballadors afectats, i sumar precedents i validesa a les actuacions orientades a les deslocalitzacions realitzades per les multinacionals a Catalunya.

Les congelacions salarials no resolen cap crisis socialitzen la miseria, i les deslocalitzacións mostren la precarietat dels governs i la desorganització dels treballadors davant les estructures económiques del capitalisme
Als temps de crisis els sindicats apareixen com els únics capaços de asenyalar rutes, per aixo es una bona conclusió la dels responsables sindicals a Catalunya que han afirmat que “la congelació salarial no es una bona fórmula per solucionar la crisi econòmica”, i que els costos de la crisi "no els poden pagar els treballadors" reclamant als governs català i espanyol "més polítiques de formació i investigació"; el posicionament es important quant l’análisis de la situació actual esta marcada per la presentació de nombrosos expedients de regulació, especialment en els sectors de l'automoció i la construcció.
El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha manifestat la seva "preocupació" per l'anunci de diverses empreses de la intenció de congelar sous per la crisi. Álvarez ha afirmat que "els sous no són els responsables de la situació de crisi sinó l'avarícia i la falta de control de la globalització. La moderació salarial a la Unió Europea pot ser un dels causants de la situació que tenim avui", ha advertit el dirigent sindical.
En una línia semblant s'ha posicionat el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, que ha manifestat la congelació salarial i la flexibilitat no són la solució, sinó que aquesta passa per la confrontació de postures en una taula de negociació que garanteixin la viabilitat futura de les empreses, els llocs de treball i les condicions de feina".
Altra veu amb menys contundencia a les seves declaracions però no menys important es la de Miguel Iceta, per dos raons, una perque es el viceprimer secretari d’una formació politica socialista que governa Catalunya a molts llocs i també a la Generalitat, i altra perque breument ha encarat la questió sense sortides facils, que a les alçades d’ara els treballadors oloren a la distáncia; Iceta ha lamentat l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) presentat per Sony i ha demanat que es miri amb "lupa" la seva justificació. Per començar d’aixo es tracta.

Cal mes valentia per afrontar les decisions que afecten a la vida de les persones
Des de juliol Sony plantejava la necessitat d'abaratir els costos de fabricació a Catalunya i ha advertit que si no troba l'acord per a reorientar aquesta situació posaria en perill 750 llocs de treball dels 1.300 fixos de la plantilla, que també té més de 700 treballadors temporals.
Segons la consellera, Mar Serna, la Generalitat encara no ha pogut valorar si l'ERO presentat per Sony és justificat o no. "Calen informes tècnics objectius per saber-ho. El que el govern desitja és que es busquin mesures no tan traumàtiques com els acomiadaments, poden ser suspensions temporals o l'adaptació dels contractes als canvis en el volum de producció, que són conjunturals".
Evidentment si es demostra que no calia l’expedient millor, però al marge d’això el que cal es trobar recursos i plantejar sortides a la gent si es necesiten i es necesitaran, perque la situació d’atur i precarietat ja no es questió de Sony; la secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, es va mostrar ahir convençuda que la Generalitat està fent tot el possible per minimitzar l'impacte de l'expedient entre la plantilla, segurament però cal espavilarse mes i explicar les mesures.
Es tracta de dir coses claras entenibles per tothom, com el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, que ha recordat que les empreses que, com Sony, presentin expedients de regulació d'ocupació (ERO) extintius no tindran ajudes públiques.
En resposta a una pregunta d'Entesa Catalana de Progrés a la sessió del control al Govern al Senat, Sebastián ha recordat que Sony va plantejar en un primer moment la possibilitat d'aplicar únicament una congelació salarial, i ha recordat que Indústria va considerar "raonable" aquesta decisió sempre que estigués pactada amb els sindicats, i exclogués la possibilitat de destruir llocs de treball.
Al dia d'avui Sony "no ha complert",