martes, 28 de octubre de 2008

Consensus una eina tecnològica dissenyada per a facilitar i impulsar la informació i la participació ciutadana

Consensus és una eina tecnològica dissenyada per a facilitar i impulsar la informació i la participació ciutadana a través d'Internet en el món local. És l'espai de participació de molts governs locals.
Consensus té com a principals objectius estimular la realització d’experiències de participació ciutadana i de consulta a través d’Internet, simplificant i agilitant els processos d’organització; millorar la comunicació entre els ajuntaments i la ciutadania i oferir espais virtuals per permetre l’organització dels ciutadans i ciutadanes en comunitats d’interès amb l’objectiu de promoure la corresponsabilització i la participació.
El projecte Consensus neix a finals de l'any 2000 fruit de la col·laboració entre l'Institut Català de Tecnologia, el consorci Localret i la Fundació Jaume Bofill. Durant els anys 2001 i 2002 es conceptualitza i construeix l'eina tecnològica gràcies a una ajuda del Ministeri de Ciència i Tecnologia i a les aportacions dels Ajuntaments participants. Al llarg del 2002 es realitzen proves pilots d'ús de Consensus en diversos processos de participació. El projecte inclou, a més de l'eina tecnològica i una guia d'administradors, l'elaboració d'una guia metodològica d'estratègies de participació amb TIC.
En el 2003-04, gràcies a l'ajuda del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, es millora l'eina, especialment en usabilitat i en disseny, i s'incorporen noves funcionalitats, fruit del procés de proves pilot.
31 ajuntaments disposen de Consensus 2: Abella de la Conca, Alella, Badalona, Banyoles, Barberà del Vallès, Cambrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Cervera, Granollers, La Garriga, Lliçà d'Amunt, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, Mataró, Montmeló, Montornès, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Vallromanes, Vic, Viladecans, Vilanova del Vallès i El Vendrell.
L’eina es revisa novament en el període 2006-2007 i a la tardor del 2007 es presenta públicament Consensus 3 amb una notable millora en el disseny, accessibilitat i usabilitat de l’eina. 61 ajuntaments i 3 consells comarcals disposen de l’eina.
Els ajuntaments que s'incorporen a Consensus 3 són: Anglès, Arbúcies, Arenys de Mar, Bell-lloc d'Urgell, Bigues i Riells, Breda, Cabrera de Mar, Camprodon, Castellfollit de la Roca, Figueres, Girona, La Pobla de Lillet, La Roca del Vallès, La Vall de Bianya, Montblanc, Polinyà, Riells i Viabrea, Sant Joan de les Abadesses, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Maria del Corcó, Santa Perpètua de Mogoda, Soriguera, Tavertet, Torà, Torredembarra, Tremp, Verges, Vilanova i la Geltrú, El Catllar. Més tres consells comarcals: Garrotxa, Baix Ebre i Segrià.

L’Ajuntament de Viladecavalls, com sempre no hi es present ni sembla que estigui interessat
A la jornada de formació tècnica del dilluns 27 d’octubre, es van presentar dos nous ajuntaments, Sant Just d’Esvern, i Vacarisses que s’apunta al futur deixant a l’armari els vells criteris de l’anterior govern municipal. Es nota el canvi i les ganes del tripartit, que ara per ara governa a la localitat.
A Viladecavalls el govern municipal no mou fixa als temes de les noves tecnologies, mes que quant es tracta d’anunciar els seus “miracles”. Que es això de l’internet, com a eina de participació…, varen copiar la proposta socialista de dotar d’aparells informàtics a las entitats, els no ho tenien a les propostes electorals, i això era fàcil qüestió de pressupost.
Altra cosa es donar formació necessària, donar eines a les entitats, crear espais de participació, on la ciutadania treballa les aportacions a la millora social del poble, creure a les possibilitats de la gent, posar al seu abasta les noves tecnologies…Aquí estan aturats. Fins i tot encara resta pendent d’executar alguns dels projectes que es van acordar a l’experiència del pressupost participatiu de l’any 2005. A Viladecavalls es porten tres anys sense cap proposta participativa, si est en compte que no s’informa, ni deixa participar de les tasques naturals dels seus carreçs als regidors del Consistori, que no hi son al govern, resulta molt feble el grau de democratització a la localitat.
Viladecavalls perd cada dia possibilitats de desenvolupament, d’avançar. La majoria que CIU disposa es curiosament el major obstacle. La gent del carrer s’està adonant de qui es la culpa, i arribarà el moment i el dia que la resposta popular els posi al carrer.