viernes, 22 de enero de 2010

La policia municipal de Viladecavalls enfonsada

Tots els regidor del Consistori de Viladecavalls van rebre per email el següent comunicat de la policia municipal, que confirma l’estat de desatenció del govern municipal i la seva alcaldessa al col·lectiu potser més important dels treballadors municipals. Cal pensar que aquesta situació te incidència amb l’estat de la seguretat al poble.

El comunicat: Policia enfonsada
"El motiu del present escrit es per informar de la nefasta situació de desànim, desil·lusió i manca d’estímul, en la que es troba la Policia Local de Viladecavalls, ja que a vegades sembla que el silenci o la desinformació pot donar la sensació que tot va bé.
A l’any 2000 l’Ajuntament va decidir engegar un projecte d’ampliació de la Policia, marcant unes pautes de creixement i professionalització que es van anar endarrerint des del mateix moment de la seva posada en marxa.
Fa quatre anys que aquesta Policia pateix el immobilisme més absolut i aclarim: entrant a l’any 2010 continuem amb una plantilla insuficient, tenim pràcticament el mateix nombre de vehicles que a l’any 2000 i per tant sobre explotats, tenim un quadre de comandaments entremitjos insuficient per no dir inútil, tenim les mateixes dependències que a l’any 2000. Quan semblava que un regidor de la PVA volia donar-li un impuls importat al projecte, va sortir del govern i quan havíem arribat a 16 agents a la plantilla, a sobre ens van treure 1 i ens van deixar en 15.
Aquesta setmana es va reunir la mesa tècnica en la que van participar el Sr. Regidor de Governació, el Cap de Policia i els representats Policials. El resultat va ser que ens ampliaran les Prefectura posant-nos en barracons i que a partir d’octubre de 2011 en començaríem a parlar potser d’ampliar l’estructura de comandaments entremitjos amb un caporal més. Es a dir el resultat de la mesa tècnica va ser un gairebé NO A TOT.
Els Agents al carrer han de prendre decisions amb molta responsabilitat, quan en altres poblacions aquestes decisions les pren un Sergent. Tampoc s’ha oblidar que aquest Agent, que va acompanyat d’un interí, tan sols te una experiència de un o dos anys.
Els Agents han de patrullar en vehicles que el més nou té 110.000 km, ja que al només tenir dos, han de patrullar gairebé 24 h al dia i pateixen molt desgast.
Els Agents han de vestir-se en menys de mig metre quadrat i sense calefacció.
Els Agents han de rebre a veïns en una oficina ubicada en un passadís comunicat amb la recepció, amb el lavabo, amb sala polivalent (menjador, reunions, accés vestuari....), una oficina ubicada al mig de tot, on la intimitat es cero. Moltes vegades els veïns fan denuncies que afecten greument a la seva intimitat.
Podríem continuar amb un seguit de mancances i aquest escrit es faria interminable.
Tota aquesta manca de personal i mitjans i el que és pitjor, manca de perspectives de solució, fa que els professionals que han de prestar servei, desil·lusionats acabin marxant a policies de pobles veïns on les condicions laborals són millors. Això ens planteja un greu problema:
Actualment 33% de la plantilla està formada per agents interins (de 15 del total de la plantilla, 5 són interins)
Dels 10 professionals restants, 6 estan fent oposicions a policies de poblacions veïnes.
¿Com soluciona l’Ajuntament el problema de que marxi un agent professional? Fàcil, contracta per urgència un altre interí. Un agent interí és una persona que avui és estudiant, llauner, paleta......i demà l’ajuntament el vesteix de policia i sense cap mena de formació, sense experiència i a vegades sense estar acompanyat d’un veterà, ha de fer de policia al carrer amb les mateixes responsabilitats.
I als fets ens remetem: l’any passat ja van marxar a altres poblacions 4 agents professionals amb varis anys de servei, que com no, van ser substituïts per agents internis (sense formació ni experiència de cap tipus).

El panorama és molt desencoratjant i repetim: el nostre Regidor ens ha dit que ens ampliarà les dependències posant-nos en barracons i que a partir d’octubre de 2011 parlarem d’ampliació de plantilla i d’estructura de comandaments. Es per això que els professionals marxen a llocs on estiguin millor. Segur que algú pensarà: "els polis marxen perquè volen guanyar més cales". Es veritat a més a més, a totes les poblacions veïnes, els agents estan bastant millor pagats, però en aquest escrit ¿hem mencionat en alguna vegada el nostre sou? NO, entenem que en la conjuntura actual de crisis general, no es el moment i ja en parlarem de sous quan la situació econòmica sigui mes adient.
Per finalitzar deixar clar que aquest escrit no pretén ser un al·legat de reivindicacions, sinó un escrit per informar que la situació de la Policia Local es pèssima i que si no es soluciona i aquests 6 agents professionals acaben marxant, com tot indica, la plantilla estarà formada per un Sergent, un Caporal, 2 agents professionals i 11 agents interins, es a dir, un DESASTRE."